Elemér
0 °C
10 °C

Gránátot dobtak thai rendőrökre

2010.04.21. 08:10

Egy rendőr meghalt kórházba szállítás közben, 31 pedig megsebesült szerdán Thaiföld déli Pattani tartományában, miután két motorkerékpáros támadó kézigránátot dobott egy rendőrőrs előtt gyülekezők közé. A sebesültek közül háromnak az állapota súlyos.

Több mint 3900-an - buddhisták és muzulmánok - estek áldozatul hat év alatt a zavargásoknak és merényleteknek a Malajziával határos, többségükben muzulmánok lakta, gumiban gazdag térségben. Pattani, Jala és Narathivat tartomány a Patani nevű független szultánság része volt, mígnem 1909-ben bekebelezte a túlnyomórészt buddhista Thaiföld.

A többnyire szeparatista támadók gyakran vesznek célba buddhistákat és a thai állammal együttműködő muzulmánokat: rendőröket, katonákat, kormánytisztviselőket és tanárokat. Eddig egyetlen bizonyíthatóan létező csoport sem vállalta magára a támadásokat a térségben, ahol az emberek többsége a maláj nyelv egy dialektusát beszéli első nyelvként, s régóta panaszolják a hátrányos megkülönböztetést, főként az oktatásban és a munkalehetőségek tekintetében.