2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Két hónap múlva választ elnököt Lengyelország

2010.04.21. 08:57

Június 20-án tartják a lengyelországi államfőválasztás első fordulóját, jelentette be szerdán a varsói parlament sajtószolgálata. Lech Kaczynski államfő április 10-én repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Oroszországban, ezért írták ki a választást. A lengyel parlament alsóházának elnökeként Kaczynski halála után Bronislaw Komorowski vette át ideiglenesen az államfői jogkört. A parlamenti közlemény szerint az elnökválasztás első fordulójának időpontjáról is ő döntött. A lengyel törvények értelmében, ha elsőre nem sikerül megválasztani az új államfőt, akkor július 4-én tartják a voksolás második fordulóját.

A választási rend szerint a központi választási bizottságot (PKW) április 26-ig kell tájékoztatni az egyes jelölteket támogató választási bizottságok létrejöttéről. Az elnökjelöltek május 6-ig jelentkezhetnek a PKW-nél. Április 26-ig a választási bizottságoknak ezer aláírást kell benyújtaniuk a PKW-hez, május 6-ig pedig százezret kell összegyűjteniük és benyújtaniuk - mondta még a múlt héten Lech Czapla, a szejm kancelláriavezetője.

Két, szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás eredményei is azt jósolják, hogy az ügyvezető elnök Komorowski fölényesen nyeri a választást. A TNS OBOP ezer ember körében végzett felmérésében Komorowski, a kormányzó Polgári Platform jelöltje 55 százalékot kapott, míg a szerencsétlenül járt államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke 32-t. Utóbbi még nem jelentette be, hogy indul-e a testvére halálával megüresedett posztért.

A Homo Homini cég vizsgálata szerint Komorowski támogatottsága 39,3, Kaczynskié pedig 18,2 százalék.