Gergely
4 °C
23 °C

Újabb szivárgás az elsüllyedt olajfúrótoronynál

2010.04.29. 06:06

Újabb olajszivárgást észleltek a Mexikói-öböl azon részében, ahol a múlt héten elsüllyedt egy olajfúró torony, és a korábban becsültnél ötször több nyersolaj kerül a tenger vizébe - közölte az amerikai parti őrség.

Mary Landry ellentengernagy Houstonban helyi idő szerint szerdán újságíróknak elmondta: a tornyot üzemeltető British Petroleum (BP) brit olajcég arról tájékoztatta az amerikai hatóságokat, hogy az újabb szivárgást közel 1500 méteres mélységben, Louisiana állam partjai előtt észlelték.

A szivárgás miatt becslések szerint naponta ötezer hordónyi olaj kerül a tengerbe. Ez ötszöröse a parti őrség által korábban becsült napi ezer hordós mennyiségnek - tette hozzá. A tengerek és a légkör állapotát ellenőrző hatóság (NOAA) szakértőire hivatkozott. Doug Suttle, a BP egyik tisztségviselője ezzel szemben azt mondta: nem gondolja, hogy az újonnan felfedezett szivárgás miatt több lenne a tengerbe ömlő olaj mennyisége, mint a korábban becsült, ugyanis a szóban forgó kiömlőnyílás lejjebb helyezkedik el a vízben, mint a korábban ismert lyukak, és a belőle kiáramló olajmennyiség része az eddig ismert összes mennyiségnek.

Bobby Jindal louisianai kormányzó rendkívüli segítséget kért a belbiztonsági minisztériumtól az állam partvidékének megvédéséhez, mert - mint közleményében írta - az olajfolt egy része gyorsabban közelít a parthoz, mint korábban gondolták. A belbiztonsági minisztérium tájékoztatta Barack Obama elnököt a helyzetről, majd a kormány felajánlotta, hogy a védelmi minisztérium segít a katasztrófa elhárításában. A új szivárgás hírét néhány órával megelőzően kezdte meg a parti őrség az olajfolt elégetését, egyelőre kísérleti jelleggel.

Helyi idő szerint szerda délután a Mississipi deltavidékétől mintegy ötven kilométerre keletre gyújtották fel az olajfolt egy részét. A víz felszínén lebegő olajszennyeződés sűrűbb részeit tűzálló terelőkkel körbezárták, majd lángra lobbantották. A parti őrség azt szeretné kipróbálni, hogy működik-e ez a technika, amellyel fel kívánják tartóztatni az olajfolt terjedését, közeledését Louisiana állam partjaihoz. Szerda este óta egyelőre nem gyújtottak meg újabb mennyiséget, és arra számítottak, hogy a meggyújtott olajtömeg reggelig nem tud elégni.