2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Irán újabb hadgyakorlatba kezdett a Perzsa-öbölben

2010.05.05. 17:14

Irán újabb hadgyakorlatot kezdett szerdán a stratégiai jelentőségű Perzsa-öbölben, alig egy hónapon belül már a másodikat. Az állami tv jelentése szerint a manőver nyolc napon keresztül tart majd a Hormuzi-szorosban és az Ománi-öbölben, a perzsa állam felségvizeinek mintegy 250 ezer négyzetkilométernyi területét érintve.

Habibollah Szajari, az iráni haditengerészet főparancsnoka az állami tv híradása szerint szerdán azt mondta a hadgyakorlattal kapcsolatban, hogy azon a hadiflotta - a légierővel kiegészítve - "meg fogja mutatni erejét".

A manőverrel az iszlám köztársaság olyan időszakban fitogtatja katonai képességeit, amikor vitatott célú nukleáris programja miatt a Nyugathoz fűződő kapcsolatai amúgy is rendkívül feszültek. Az Obama-adminisztráció keményen lobbizik az ENSZ Biztonsági Tanácsában azért, hogy a perzsa államot szigorúbb szankciókkal sújtsák, amiért nem függesztette fel az urándúsítást. Teherán továbbra is azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál, és elsősorban áramtermelésre kívánja azt felhasználni.

Irán elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád New Yorkban, az atomsorompó-szerződés utókonferenciáján hangoztatta: bármilyen új szankció bevezetése Teherán ellen egyet jelentene azzal, hogy az amerikai elnök feladta a választási kampányában hirdetett álláspontját, miszerint diplomáciai síkon próbál szót érteni a perzsa állammal.