Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Pakisztán atomtöltettel felszerelhető rakétákkal kísérletezik

2010.05.08. 11:06

Pakisztán sikeres kísérletet hajtott végre szombaton két, atomtöltet hordozására is alkalmas, rövid hatótávolságú rakétával. A 300 és 600 kilométer hatótávolságú, Gaznavi, illetve Sahin-I típusú ballisztikus rakétákkal elvégzett kísérletet Juszuf Raza Gilani miniszterelnök is megtekintette katonai vezetők társaságában. A hadsereg közleménye szerint mindkét rakéta célba talált, de a kísérlet helyszínéről nem tettek említést.

Pakisztán a szomszédos Indiával folytatott nukleáris vetélkedés keretében, egy esetleges katonai konfliktusra készülve fejleszti csapásmérő képességét, és Sahin-I típusú rakétája képes elérni az indiai fővárost, Újdelhit is. A mostani próba azonban aligha növeli a két ország közötti feszültséget, mivel mindkét fél rendszeresen hajt végre hasonló rakétakísérleteket.

A két dél-ázsiai ország három háborút vívott egymással, amióta 1947-ben felszabadult a brit gyarmati uralom alól, de viszonyuk jelentősen javult azután, hogy 2004-ben béketárgyalásokat kezdtek egymással. A közeledési folyamatot India két éve megszakította a pakisztáni szélsőségesek által végrehajtott 2008-as mumbai terrortámadás után, de április végén a két ország miniszterelnöke újból tárgyalt egymással egy Bhutánban tartott regionális konferencián, s megállapodtak, hogy lépéseket tesznek kapcsolataik normalizálására.

A 166 halálos áldozatot követelő 2008. novemberi mumbai terrortámadást a merénylők közül egyedül túlélő Mohammed Adzsmal Kaszabot csütörtökön ítélte halálra egy indiai különleges bíróság.