Elemér
-1 °C
10 °C

Merénylettől féltették a brit kormányfőt

2010.06.10. 22:05

David Cameron váratlanul megváltoztatta afganisztáni látogatásának útvonalát, mert a hadsereg lehallgatott egy telefonbeszélgetést, amely arra utalt, hogy a felkelők a brit miniszterelnököt szállító helikopter lelövésére készültek, jelentette be a kormányfő egyik segédje.

Cameron felkeresett egy mezőgazdasági iskolát  Hilmand tartományban és arra készült, hogy ellátogasson a sahzadi katonai bázisra, amikor Richard Felton dandártábornok, a brit erők parancsnoka megváltoztatta a kormányfői programot. A segéd elmondta, hogy az elfogott kommunikáció szerint a helikoptert a leszállás tervezett helyének közelében akarták lelőni. A bázis parancsnoka túlságosan kockázatosnak ítélte meg a látogatást.

A miniszterelnököt szállító Chinook helikopter ezért a levegőben irányt változtatott és végül a tartományi székhelyen, Laskargáhban landolt. A segéd szerint Cameron nem szerette volna, hogy az incidens kihangsúlyozza, milyen súlyos a biztonsági helyzet Hilmand tartományban, a britek fő hadműveleti területén a kilenc éve tartó afganisztáni háborúban.