Tamás
-7 °C
8 °C

Beismerte bűnösségét a Times Square terroristája

2010.06.22. 06:38 Módosítva: 2010.06.22. 06:38
Beismerte bűnösségét, de nem tanúsított megbánást, és támadásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat hétfőn a bíróságon az a pakisztáni születésű amerikai férfi, aki pokolgépet akart robbantani New York legforgalmasabb kereszteződésénél, a Times Square-en.
Faisal Shahzad
Faisal Shahzad

Bűnösnek vallotta magát hétfőn Faisal Shahzad a manhattani szövetségi vádesküdtszék előtt, amikor a bíró ismertette tízpontos vádiratát. Shahzad egy terepjáróba rejtett házi készítésű pokolgépet akart felrobbantani május elsején a Times Square-nél. A rosszul összetákolt szerkezet nem robbant fel, senki nem sérült meg, a füstölgő járművet egy utcai pólóárus vette észre.

A férfit egyebek mellett nemzetközi terrorcselekmény elkövetésére szőtt összeesküvéssel és tömegpusztító fegyverek használatára tett kísérlettel, illetve robbanóanyag birtoklásával vádolják.

Shahzad dacosan fogadta a terhére rótt súlyos bűncselekményeket. Azt mondta, hogy minden vádpont tekintetében elismeri bűnösségét, de nem tanúsított megbánást, kihívóan viselkedett, "muszlim katonának" nevezte magát. Robbantási kísérlete szerinte válasz volt arra, hogy az Egyesült Államok "terrorizálja" a muszlimokat. Közölte, bűnösnek vallja magát, hogy az Egyesült Államok tudomására hozzá: "támadni fogjuk", ha katonái nem távoznak Irakból és Afganisztánból, nem állítja le a pilóta nélküli repülőgépek támadásait és a beavatkozik a muszlim területeken.

Shazad a tárgyalóteremben
Shazad a tárgyalóteremben

Shahzad azt állította, hogy Pakisztánban, a tálibok által ellenőrzött területen kapott kiképzést pokolgépek összeállításáról, de egyedül készült fel a New York-i merényletre, és kísérelte meg a robbantást. A pakisztáni tálibok egy csoportja viszont magára vállalta a merényletkísérletet.

A tavaly amerikai állampolgárságot szerzett harmincéves férfit életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik, ha bűnösnek találják a terhére rótt vádpontokban.