Alfréd
-2 °C
2 °C

Elárverezték Hitler börtönéletéről szóló dokumentumokat

2010.07.02. 21:52

Huszonhétezer eurót (7,7 millió forintot) fizetett egy ismeretlen magánszemély pénteken egy árverésen azért a mintegy 500 dokumentumért, amelyek Adolf Hitler börtönéletéről tanúskodnak.

1924-ben Hitlert a Nürnberg közelében lévő Landsberg börtönben tartották fogva, innen származnak az elárverezett dokumentumok, amelyeket egy nürnbergi férfi talált meg néhai apja holmijai között. Az apa az ócskapiacon vásárolta meg az iratcsomót még a múlt század 70-es éveiben, közölte korábban Werner Behringer, akinek a bajorországi Fürthben működő aukciósháza pénteken kalapács alá bocsátotta az iratokat.

A bajor állami irattár levéltárosa megvizsgálta a dokumentumokról átküldött képeket, és megállapította, hogy azokon olyan pecsétek és jelzések szerepelnek, amelyek megfelelnek a börtön korabeli más dokumentumainak. "Hitelesnek tűnnek, de igazi vizsgálatot csak akkor végezhetünk, ha kezünkbe kerülnek az eredeti iratok" - közölte.

Jóllehet a dokumentumok közül Hitler csak egyet írt alá személyesen, és annak ellenére, hogy fogságáról számos más információ is rendelkezésre áll egyéb forrásokból, érdekes betekintést nyújtanak abba az időszakba, amelyben a náci vezető megalapozta diktatúráját.