Klaudia
-3 °C
3 °C

Bombát dobtak a hídon tüntető szerbek közé

2010.07.02. 13:31 Módosítva: 2010-07-02 14:53:21
Halálos áldozata is volt annak a pokolgépnek, amely az egyik koszovói városban egy koszovói okmányiroda ellen tüntető szerbek között robbant. A hangulat rendkívül feszült, a városrész felett helikopterek köröznek.

Legalább egy ember meghalt, tizenketten megsebesültek, amikor pokolgép robbant az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában egy szerb tiltakozó megmozdulás helyszínén. A város zömmel szerbek lakta északi részén több mint ezer ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon az ellen, hogy a koszovói hatóságok megnyissanak egy hivatalt, ahol koszovói személyi okmányokat állítanának ki.

A megosztott városban a szerbek a két negyedet elválasztó folyóhoz, az azon átívelő hídhoz vonultak. A demonstrálók közé ekkor valakik egy bombát dobtak. A hangulat rendkívül feszült, a városrész felett a KFOR helikopterei köröznek.

Borisz Tadics szerb elnök elítélte az akciót, szerinte Szerbia békéjét és nyugalmát fenyegeti a cselekedet. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy nem tesz lépéseket. Tadics egyúttal felszólította a nemzetközi intézményeket, hogy a lehető legélesebben ítéljék el az esetet és mindent tegyenek meg a törvényesség helyreállításáért Koszovóban.

Koszovói szerb politikusok fogadkoztak, nem fogják hagyni, hogy a pristinai hatóságok egy ilyen irodát létesítsenek a szerb többségű városrészben. Az elképzelés annak az év elején napvilágra került európai uniós tervezetnek a része, amelynek célja, hogy Pristina tényleges befolyásra tegyen szert Észak-Koszovóban.