Piroska
-1 °C
5 °C

Aláírták a koalíciós szerződést a leendő cseh kormánypártok

2010.07.12. 21:08 Módosítva: 2010-07-12 21:10:39

Koalíciós szerződést írt alá hétfőn Prágában másfél hónappal a képviselőházi választások után három jobbközép cseh párt. A Polgári Demokratikus Pártból (ODS), a TOP 09 pártból és a Közügyekből (VV) álló koalíciónak a 200 tagú képviselőházban együttesen 118 képviselője van, amely kényelmes többség.

Az új koalíciós kormányt kedden délelőtt nevezi ki Václav Klaus államfő. A Petr Necas miniszterelnök vezette kabinetnek ezután harminc napja lesz arra, hogy programját a képviselőház elé terjessze, és bizalmat kérjen maga iránt.

A jövőbeni cseh kormány legfőbb kiemelt feladatának a közkiadások rendbetételét, a közbeszerzési rendszer átláthatóbbá tételét, a korrupcióellenes harc szigorítását, az új munkahelyek létrehozását tartja. Az állami kiadások terén szigorú takarékossági intézkedéseket léptetnek életbe, néhány szférában csökkentik, illetve befagyasztják a fizetéseket. A tervek szerint nem szüntetik meg, de jelentősen átalakítják az egészségügyi illetékek rendszerét, jelentősen lefaragják a szociális támogatásokat, s néhány éven belül az egyetemeken bevezetik a tandíjat. Kiemelt feladat a nyugdíjrendszer megreformálása is. A koalíció megegyezett abban is, hogy keresztülviszi a közvetlen államfőválasztást, és csökkenti a politikusok különféle kedvezményeit.