Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Robbantásra készültek karácsonykor New Yorkban?

2010.07.16. 22:02

Terroristák állítólag merényletekre készültek sokak által látogatott helyeken New Yorkban tavaly karácsonykor, amikor egy nigériai férfi sikertelen merényletkísérletet követett el egy Detroitba tartó repülőgépen, jelentette egy amerikai televízió a Szövetségi Nyomozó Irodára (FBI) hivatkozva.

A Fox News szerint az FBI soha nyilvánosságra nem hozott egyik riasztása szerint egy szomáliai állampolgárral kapcsolatban álló fegyveres csoport pokolgépek robbantására készült a karácsonyi ünnepek idején, december 25-én New Yorkban. "A célpontok nem ismertek, de a terroristák éttermeket és éjszakai mulatókat emlegettek" - írta egy 2009. december 4-én keltezett jegyzékében a londoni FBI-attasé munkatársa a Fox News szerint.

Az FBI szerint azonban semmi nem enged arra következtetni, hogy a veszély hitelre érdemes lett volna. "Talán volt valami valós dolog, de végül semmi sem történt" - kommentálta a történteket pénteken a Fox News.

December 25-én a nigériai Umar Faruk Abdulmutallab fel akarta robbantani a  Delta-Northwest amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó egyik járatát a ruhájába rejtett pokolgéppel, de az nem robbant. Végül az utasok akadályozták meg, hogy felrobbantsa az Airbust.