Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Amerikai segély Pakisztánnak

2010.07.19. 09:01

Mintegy 7,5 milliárd dolláros, Pakisztánnak szánt washingtoni segélycsomagot jelentett be hétfőn az Iszlámábádban tárgyaló Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. A segélyezési tervek a vízgazdálkodási, az energiafejlesztési és az egészségügyi szektorokban valósulnának meg. A támogatás célja meggyőzni a pakisztániakat arról, hogy Washington nemcsak a tálib szélsőségesek, valamint al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elleni harcában áll ki Pakisztán mellett, de elkötelezett az átlag pakisztáni polgárok életszínvonalának emelése iránt is. További cél, a nagyfokú Amerika-ellenesség csökkentése az ázsiai országban.

Clinton elmondta, hogy az Egyesült Államok befejezi két vízi erőmű építését, amely háromszázezer embernek ad majd áramot az afgán határ térségében. Amerikai segítséggel építenek, illetve újítanak fel három egészségügyi létesítményt Pakisztán középső és déli részén, továbbá  javítják az ivóvízellátást az országban. Az Egyesült Államok megháromszorozza a nem katonai jellegű támogatását Pakisztánnak, amely a következő öt évben évente másfél milliárd dollárnyi ilyen segélyt kap.

A Pakisztánt is sújtó terrorizmus kapcsán Clinton annak a véleményének adott hangot, hogy az al-Kaida terrorszervezet feje a dél-ázsiai országban húzta meg magát. "Úgy gondolom, hogy Oszama bin-Laden Pakisztánban van, és nagyon hasznos volna, ha sikerülne elfogni őt és a szervezet vezetőit" - jelentette ki a külügyminiszter egy tv-interjúban.

Iszlámábádi sajtóértekezletén Hillary Clinton felszólította az afgán kormányt, hogy tegyen további lépéseket annak a megbékélési programnak a keretében, amelynek célja az erőszakról lemondani hajlandó tálib lázadók megnyerése a párbeszédhez.

"Nyomatékosan azt tanácsoljuk afgán barátainknak, hogy kezdjenek tárgyalásokat azokkal (a lázadókkal), akik készek szerepet vállalni egy békés jövő építése érdekében, amennyiben elképzeléseiket hajlandók a szavazóurnáknál, politikai síkon kifejezésre juttatni, nem pedig a fegyverek erejével" - hangoztatta az amerikai külügyminiszter.