Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Hivatalba lépett az új baskír elnök

2010.07.19. 12:13

Rusztem Hamitovot választotta Baskíria elnökévé az Oroszországhoz tartozó autonóm köztársaság parlamentje hétfői rendkívüli ülésén. Dmitrij Medvegyev orosz elnök vonatkozó előterjesztését a helyi, 120 tagú törvényhozásban a jelen lévő 106 képviselő közül 105 támogatta. A szavazást követően az 55 éves Hamitovot beiktatták tisztségébe, az új elnök orosz és baskír nyelven mondta el az eskü szövegét. Elődje, Murtaza Rahimov mandátumának lejárta előtt a múlt héten távozott posztjáról, lemondását az orosz államfő csütörtökön elfogadta.

A Moszkvához meglehetősen radikálisan és agresszívan viszonyuló Rahimov egyike volt az utolsó nehézsúlyú regionális vezetőknek, akik a Szovjetunió szétesése óta őrzik hatalmukat.

A volt elnök, aki 1993 óta állt a köztársaság élén, támogatta, hogy utódja Rusztem Hamitov legyen. A parlamenti képviselők előtt mondott hétfői beszédében hangoztatta, örül, hogy Hamitov irányítja majd Baskíriát, mert közel áll hozzá, jól ismeri és szereti népét. Mindig támogatta és támogatni fogja jelöltségét, és erre kért mindenkit. Hozzátette, hogy a jelölt ismeri a legkorszerűbb vezetési módszereket, ismereteket, és van tekintélye.

A Vremja Novosztyej című orosz liberális lap azt írta, Baskíria számára elvi fontosságú, hogy Hamitov nem épült be a helyi klánrendszerbe, amelyet elődje hozott létre. Jelölése a Kreml részéről világos jelzés az elkövetkezendő irányváltásra. Az újság szerint most már csupán az a kérdés, hogy milyen sors vár a jelcini időszak két másik nehézsúlyú vezetőjére, Kirszan Iljumzsinovra, Kalmükföld, a Kaszpi-tenger partján fekvő oroszországi köztársaság elnökére, valamint Jurij Luzskovra, az orosz főváros, Moszkva polgármesterére.

Az Interfax hírügynökség arról számolt be, hogy a polgármester hétfői sajtóértekezletén nem kommentálta a jövőjével kapcsolatos kérdést annak fényében, hogy az utóbbi időben több régióban váltás történt. Luzskov, akinek jövő nyáron jár le megbízatása, a főváros beruházási tevékenységével kapcsolatban rendezett tájékoztatón azzal hárította el a nekiszegezett kérdést, hogy az nem illeszkedik a sajtókonferencia meghirdetett témakörébe.