Gusztáv
-4 °C
1 °C

Észak-Korea elleni szankciókat jelentett be Hillary Clinton

2010.07.21. 13:14

Új, Észak-Korea nukleáris fejlesztési terveinek fékezését szolgáló szankciók tervét jelentette be szerdán Szöulban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Miután Robert Gates védelmi miniszterrel négyes találkozót tartottak dél-koreai kollégáikkal, Clinton közölte, hogy az intézkedések célja az észak-koreai illegális nukleáris fejlesztés meggátolása, és a programokhoz szükséges pénz megszerzéséének megakadályozása. A szankciók elsősorban az észak-koreai fegyvereladásokat és beszerzést, valamint a luxuscikkek importját veszik célba.

Az intézkedések nem az észak-koreai nép ellen irányulnak, amely túl sokat szenvedett már azért, mert kormánya rosszul választja meg fő céljait, jelentette ki az amerikai külügyminiszter.

A szankciók között szerepel külföldön tartott észak-koreai pénzek befagyasztása, bizonyos üzletkötések és egyes emberek utazásainak megakadályozása, valamint együttműködés bankokkal illegális pénzügyi tranzakciók megakadályozására. Washington annak is elejét akarja venni, hogy a diplomáciai mentességgel visszaélve végezzenek illegális tevékenységet, mondta Hillary Clinton.

Az ENSZ az utóbbi években több szigorú szankciót is hozott Észak-Korea ellen, hogy megbüntesse nukleárisfegyver-fejlesztése, nagy hatótávolságú rakétái kipróbálása és illegális fegyvereladások miatt. Mivel Phenjannak kevés szövetségese van, és segélyforrásai elapadóban, egyre sűrűbben kell illegális eszközökhöz folyamodnia, hogy nukleáris fegyverkezési programjához pénzt szerezzen.