Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Izrael benyújtotta az ENSZ-nek a gázai jelentést

2010.07.21. 07:13

Izrael benyújtotta a másfél évvel ezelőtti Gázai övezeti offenzíváról szóló jelentését az ENSZ-nek. A dokumentum szerint az izraeli hadsereg lépéseket tesz, hogy esetleges újabb háborúkban kevesebb polgári áldozat legyen, valamint szigorítja a rendkívül gyúlékony fehér foszfor bevetését. A jelentés szerint háború esetén a polgári lakosság védelmének növelésére minden harcoló egységnél alkalmazni kell egy tisztet, aki a humanitárius kérdésekért felel.

Az izraeli külügyminisztérium honlapján kedden megjelent 37 oldalas jelentést az előző nap küldték meg Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hivatalának, eleget téve ezzel az  ENSZ Közgyűlése vonatkozó határozatának, közölték ENSZ-tisztségviselők.

A 2008 decemberében elkezdődött és három hétig tartó hadművelettel Izraelnek az volt a célja, hogy megakadályozza a területe ellen az övezetből indított rakétatámadásokat. A harcokban 1400 palesztin - köztük több száz polgári lakos -, és 13 izraeli halt meg.

A Richard Goldstone dél-afrikai bíró vezette ENSZ-bizottság tavaly szeptemberben nyilvánosságra hozott jelentésében Izraelt, és az övezetet irányító  Hamász palesztin szélsőséges iszlamista szervezetet megvádolta azzal, hogy a harcokban háborús bűnöket követett el, igaz a jelentés inkább Izraelt állította a középpontba. Izrael nem volt hajlandó együttműködni a bizottsággal, a jelentését pedig vele szemben elfogultnak ítélte meg.