Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Biden kiállt Koszovó mellett

2010.07.22. 10:46

Az amerikai alelnök jogilag is megalapozottnak nevezte Koszovó függetlenségét. Joe Biden a koszovói kormányfőt Washingtonban fogadva úgy vélekedett, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) törvényesnek fogja elismerni az egykori tartomány 2008-ban történt kiszakadását Szerbiából. A testület csütörtökön foglal állást a függetlenség jogszerűségét megkérdőjelező szerb beadványról.

Az amerikai alelnök "megerősítette az Egyesült Államok egyértelmű kiállását a független, demokratikus és többnemzetiségű Koszovó mellett, amelynek jövője szorosan kapcsolódik az európai és transzatlanti intézményekhez" - emelte ki a közlemény, amelyet Biden és Hashim Thaci szerdai tárgyalásairól adott ki a Fehér Ház.

Szerbia még tavaly kérte a hágai testületet annak megállapítására, vajon a zömmel albánok lakta déli tartománya által kiadott és 2008 februárjában megvalósított függetlenségi nyilatkozat jogszerű volt-e. Az ICJ véleménye csupán tanácsadó jellegű, ám a döntést megelőző hosszú várakozási idő alatt nem volt lehetőség a Belgrád és Pristina közötti vita elsimítására. Ezáltal pedig Brüsszel "jégre tette" mind Szerbia, mind Koszovó csatlakozási kérelmét.

Amennyiben az ICJ döntése Koszovónak kedvezne, úgy további államok ismerhetnék el Európa legfiatalabb köztársaságának a függetlenségét és önállóságát. Eddig 69 ország tette meg ezt, köztük az Egyesült Államok. Ha viszont Szerbiára nézve kedvező állásfoglalás születik, az arra kényszerítheti Pristinát, hogy egyezkedni kezdjen Belgráddal.