Piroska
-1 °C
5 °C

Politikai amnesztia Kubában

2010.07.22. 07:25

A kubai ellenzék szerint további 50-60 politikai foglyot bocsáthatnak szabadon az országban a már korábban bejelentetett 52-n kívül a havannai parlament elnökének bejelentéséből ítélve.

Elizardo Sánchez, a Kubai Emberi Jogi Bizottság nevű illegális, de a kommunista hatalom által megtűrt szervezet elnöke szerdán elmondta, hogy ezt az 50-60 embert nem gyanúsítják a hatóságok erőszakos cselekmények elkövetésével. Ricardo Alarcón parlamenti elnök kedden közölte: "a kormány mindenkit szabadon akar engedni, aki nem követett el emberölést".

Sánchez korábban elmondta, hogy azon az 52 foglyon kívül, akiket már szabadon engedtek, 115 másként gondolkodót tartanak fogva a szigetország börtöneiben.

Az 52 elengedett fogoly közül 12-en már a múlt héten Spanyolországba érkeztek. A havannai spanyol nagykövetség szerint szerdán újabb három fogoly és családtagjaik hagyták el a szigetországot Madrid felé, valamint gépindulásra vár még öt másik volt politikai fogoly is, aki úgy döntött, hogy elfogadja az európai országnak a befogadásra vonatkozó felajánlását.

Az 52 elengedett fogoly közül többen nem hajlandók elhagyni hazájukat, a maradék pedig az Egyesült Államokba szeretne emigrálni.