Sára, Márió
2 °C
6 °C

Felsejlik Nagy-Románia víziója

2010.07.24. 12:22 Módosítva: 2010-07-24 13:37:22
Nem volt véletlen Románia hallgatásba burkolózása, amikor a magyar parlament megszavazta a kettős állampolgárságról szóló törvényt, elősegítve a határon túl élő magyarok magyar állampolgársághoz való jutását. Szomszédunk ugyanis az EU számára sokkal veszélyesebb törvényt fogadott el a közelmúltban. A Kitekintő elemzése.

A nyugati sajtó számos orgánuma aggodalmát fejezte ki a román kettős állampolgársági törvény célzott, a Moldovában élő románok román, és ezzel EU-s útlevélhez való jutása miatt. Az 1991-es román állampolgársági törvényt Bukarestben ez év áprilisában módosították. Ennek következményeképpen minden olyan külföldi állampolgár kérvényezheti a román állampolgárságot, akik 1945-ben akaratukon kívül kerültek más ország fennhatósága alá.

A könnyítés kibővítette a leszármazottak körét, így már nem is nagyon kell bizonyítani, hogy valamelyik ős biztosan román állampolgárságú volt. Emellett a rendelkezés 5 hónapra csökkentette a várakozási időt, ami Basescu elnök elképzeléseinek is tökéletesen megfelel.

románia tüntetés 000T TRPar3299710

A román elnök nyilatkozata szerint ugyanis az Országos Állampolgársági Ügynökség, amely kifejezett célja a moldovai románok állampolgárságának könnyített megszerzése, havonta legalább 10 ezer kérelmet kell, hogy elbíráljon.

Könnyített kettős állampolgárság

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 120 ezer moldovai mellett, akik már rendelkeznek EU-s útlevéllel, a beadott 800 ezer kérvényező is hamarosan uniós állampolgárokká válik. A nyugati sajtót nem az aggasztja, hogy ezek az állampolgárok a román törvényeknek megfelelően szavazati joghoz is jutnak a romániai választásokon.

Sokkal nagyobb probléma, hogy már jelenleg is mintegy 1 millióra becsülik azon moldovaiak számát, akik külföldön vállalnak munkát – javarészt illegálisan. Uniós papírokkal a kezükben pedig ez a szám valószínűleg nőni fog, és az EU állampolgáraiként további jogokkal fognak rendelkezni.

Román vs. magyar állampolgársági törvény

Éppen ezért nehéz megérteni, hogy Európa egyes országainak és intézeteinek miért okoz fejfájást a magyar állampolgársági törvény kiterjesztése a határon túli magyarokra is. Bár Semjén Zsolt szerint a magyar törvény a román mintára készült, az EBESZ szerint a kettős állampolgárság tömeges kiváltása destabilizáló hatású.

rom

A magyar útlevél kiváltásának tanulságai alapján azonban ez a vád megalapozatlannak tűnik. Ezen túlmenően, nem uniós szomszédaink közül egyedül Ukrajna az, akivel mindeddig nem született megegyezés a könnyített határátlépésről és az integráció további lehetőségeiről – ott viszont egyelőre nem is lehetséges több állampolgárság felvétele.

A kvázi bővítés és Nagy-Románia rémképe

Ha már az integráció további bővítésénél tartunk, érdemes említést tenni arról is, hogy míg a nyugati sajtó a fentebb vázolt román akciókat az EU „part alatti” kibővüléseként értelmezi - amely teljességgel elfogadhatatlan számukra -, az elmúlt időben Románia és Moldova közeledésének egyik momentumaként Traian Basescu kijelentette, hogy Bukarest mindent megtesz annak érdekében, hogy a „második román állam” is tagja legyen az európai családnak.

Bár Moldova besorolása a nyugat-balkáni bővítésbe nem járt sikerrel, Románia és Moldova infrastruktúrájának összekötéséről, továbbá mintegy 1 milliárd eurós román segélyről és stratégiai partnerségről 2010 áprilisában állapodott meg a két ország. Mindez a kommunisták bukása után Bukarest és Chisinau közötti közeledés szerves részeként értelmezhető: az elmúlt egy évben ugyanis a két állam kapcsolatai folyamatosan javultak, így például kishatárforgalmi egyezmény lépett életbe, aminek eredményeképpen tömegesen lehet engedélyekhez hozzájutni, valamint új határátkelő létesült Radanti és Lipcan között.

A hivatalos chisinaui álláspont szerint az ország meg kívánja őrizni semlegességét, és nem kér a „nagy testvér” gyámkodásából, hiszen még él Nagy-Románia emléke. Amennyiben azonban a román – illetve a hivatalos verzió szerint – moldován többségű állam lakóinak nagy része megkapja a román állampolgárságot, akkor Románia akár ki is tolhatja a határait, és az EU is kibővülhet egy kis keleti országgal/országrésszel.