Piroska
-1 °C
5 °C

Irán haragja Európa ellen fordul?

2010.07.25. 13:20
Az iráni elnök óva intette az Európai Uniót újabb szankciók elfogadásától, leszögezve, hogy Teherán keményen fog reagálni minden ellenséges akcióra.

Irán logikus és baráti kapcsolatokat akar, s kedvezőtlenül fogad minden feszültséget vagy új büntetőintézkedést - mondta Mahmúd Ahmadinezsád a Press-TV, angol nyelven sugárzó iráni televízióban.

A politikus bírálta az Egyesült Államokat és szövetségeseit az Irán ellen folytatott "pszichológiai háborúért", és úgy fogalmazott, hogy Irán "levágja ellenségeinek kezét". Hozzátette, hogy minden olyan országot ellenségnek tekint, amely szerepet vállal az Egyesült Államok Irán-ellenes forgatókönyvében.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn brüsszeli ülésükön hagyják jóvá a szankciókat, amelyek egyebek között Irán stratégiai jelentőségű energetikai szektorát sújtják. Mivel a nagykövetek már csütörtökön jóváhagyták az eddig példátlan mértékű büntetőintézkedéseket tartalmazó listát, így a tanács döntése nem kétséges, csupán formalitásnak ígérkezik.