Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Először választottak képviselőnek feketét Oroszországban

2010.07.26. 11:25

Eőször választottak képviselőnek fekete bőrű jelöltet Oroszországban. A Beninből származó Jean Gregoire Sagbo a Moszkvától 100 kilométerre, északra található Novozavidovo városi tanácsának tagja lett. Ez az eredmény rendkívülinek számít abban az országban, ahol a rasszizmus gyakran erőszakos formában jelenik meg.

A 48 éves Sagbo 1982-ben érkezett Oroszországba. Moszkvában közgazdasági tanulmányokat folytatott, majd 1989-ben költözött feleségének szülővárosába, a tízezres lélekszámú Novozavodóba. A városi tanácsi funkció Sagbót és feleségét sem vonzotta, mert ezt a fizetés nélküli állást piszkos és veszélyes elfoglaltságnak tartják. A város lakói azonban hajthatatlanok voltak, szerintük ugyanis senki sem képviselhetné jobban őket, mint a korábban is ambíciózus emberként megismert polgártársuk.

Sagbo nem az első fekete bőrű orosz politikus, Joaquim Krima a Volgográd melletti Közép-Ahtubában tavaly indult a polgármester-választáson. Az életvidám férfiút az orosz internetes közönség Obama II-ként emlegette, végül azonban súlyos vereséget szenvedett és az "orosz Obama" elnevezés Sagbóra szállt.

"Nem vagyok Obama, ez csupán szenzációhajhászás" - bosszankodott Sagbo, hozzátéve, hogy az egész hírverésből csupán annyi az igaz, hogy a jelenlegi amerikai elnök és ő is fekete.