Piroska
-1 °C
5 °C

Orosz politikai menedéket kapott Milosevic pénzembere

2010.07.26. 11:55

Politikai menedéket kapott Oroszországban Bogoljub Karics szerb üzletember, aki annak idején Szlobodan Milosevics néhai szerb elnököt pénzelte - írta hétfői számában a Blic című, nagy példányszámú belgrádi napilap.

Az üzletember ellen 2006. február óta nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Karics azóta szökésben van, de állítólag sikerült magánvagyonából több száz millió eurót külföldre menekítenie. Azzal vádolják Szerbiában, hogy az általa irányított cégbirodalom bevételeit a magánszámláira utalta, és ezzel 40 millió euróval megkárosította az államot. Az újság szerint a menedékjog megadásáról az orosz hatóságok tájékoztatták a szerb igazságügyi minisztériumot a hét végén.

Korábban szintén Oroszországban kapott menedéket Milosevics felesége, Mirjana Markovics és fiuk, Marko, akik ellen szintén Interpol-körözést adtak ki, és akik Karichoz hasonlóan tekintélyes pénzösszegeket vittek ki Szerbiából.

Karics - aki állítólag rendszeresen megfordul Montenegróban, és a közelmúltban a Dél-afrikai Köztársaságban is látták - egy darabig alkudozott a szerb hatóságokkal arról, mekkora összegű óvadék fejében védekezhetne szabadlábon, ha hazatérne, és lefolytatnák ellene a büntetőpert. Az üzletember ügyvédein keresztül utoljára - 2008-ban - 300 ezer eurót ajánlott, de a szerb igazságügyi tárca 14 millió euró körüli összegben határozta meg az óvadékot, és nem volt hajlandó engedni ebből.