Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Újabb holttestek Mexikó északkeleti részén

2010.07.30. 10:28

Tizenhárom férfi és két nő holttestére bukkantak csütörtökön Mexikó északkeleti részén, Tamaulipas államban, egy út mentén, közel az Egyesült Államok határához. Az áldozatokat a Ciudad Victoriából Matamoros településre vezető út mentén találták. Kezük össze volt kötözve, arcuk kendővel eltakarva, testüket kínzás nyomai és feltehetően lőfegyvertől származó sebesülések borították. Mindegyikük ruházatára "Z" betűt rajzoltak, a Los Zetas drogkartellhez való kötődés egyértelmű jeleként.

Tamaulipas államban a Cártel del Golfo (Öbölkartell) nevű drogbanda félkatonai szervezetén, a Los Zetason keresztül vív állandó harcot a kábítószer-kereskedelem fölötti ellenőrzés megtartásáért, ami csak idén már legalább 200 emberéletet követelt.

Mexikóban a drogkartellek háborújának idén már több mint hétezer halottja van az igazságügy-minisztérium adatai szerint. Tavaly a bandák közötti összecsapások és a rendfenntartó erők elleni harcok kilencezer halálos áldozatot követeltek. Rendszeresen érkeznek olyan hírek az országból, amik arról számolnak be, hogy kivégzett emberek holttesteit találtak különféle helyszíneken.