Orbán
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Különleges státuszt kérnek Székelyföldnek az ENSZ-nél

2010.08.09. 19:37

Székelyföld területi autonómiáját szorgalmazza három romániai magyar civil szervezet - köztük a Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács - az ENSZ emberi jogi főbizottságának küldött egyik jelentésében, amelyet hétfőn és kedden vitat meg a nemzetközi szervezet illetékes testülete.

Az ENSZ-hez elküldött úgynevezett árnyékjelentés Székelyföld területi autonómiája mellett az erdélyi magyarság önálló oktatási rendszerének kiépítését sürgeti. A dokumentumot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács mellett az önálló romániai magyar egyetemért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) és a a székelyföldi Pro Regio Siculorum Egyesület nyújtotta be.

Az ENSZ honlapján elérhető dokumentum kollektív kisebbségi jogok megadását kéri a székelyföldi magyarok számára. A szerzői arra hívják fel a figyelmet, hogy Székelyföld területi autonómiájának hiánya miatt a román állam monopóliumot gyakorol a székely közösség legértékesebb javai, természeti kincsei fölött, ezért az ott élő magyar közösség egyre kiszolgáltatottabbá válik, és veszélybe kerül identitásának megőrzése és fejlődése.

Szóvá teszik, hogy lassan halad a kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása, és a román kormány alárendeltségébe tartozó intézmények vezetőinek csak kevesebb mint 20 százaléka magyar nemzetiségű. A jelentés készítői megoldásként azt javasolják, hogy Székelyföld kapjon különleges státust, és önálló közigazgatási egységként alkosson egységes gazdasági fejlesztési régiót.