Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Soros francia ügye az emberi jogi bíróság elé kerül

2010.09.15. 21:38

Az Európai Emberi Jogi Bíróság részben befogadhatónak ítélte Soros György keresetét, amelyben a magyar származású amerikai üzletember panaszt emelt amiatt, hogy a francia igazságszolgáltatás bennfentesség bűncselekményének vádjával elítélte az 1980-as évek egyik politikai-pénzügyi botrányának kapcsán.

A strasbourgi székhelyű bíróság kimondta, hogy a panasz az emberi jogok európai konvenciójának 7. cikke alapján befogadható. E cikk értelmében nem szabható ki büntetés, ha nincs vonatkozó törvény.

Soros György ellen 1990-ben indult nyomozás Franciaországban azzal a gyanúval, hogy bennfentes információk alapján hajtott végre tőzsdei ügyleteket - francia vállalatok részvényeiből vásárolt - nagy haszonnal. Tíz év alatt négy vizsgálóbíró foglalkozott az üggyel, amelynek során a milliárdos üzletembert egyszer, 1993 júniusában hallgatták meg. Soros akkor azt mondta, hogy már túl sok idő telt el, és nem emlékszik pontosan a Société Générale nevű pénzintézet részvényeiről kapott információkra.

A jogerős ítélet szerint Soros Györgynek 2,2 millió eurós pénzbírságot kellett volna fizetnie, de végül ezt az összeget 2007 márciusában 940 ezer euróra csökkentették.