A hazafiassági törvény módosítását javasolják szlovák képviselők

2010.10.18. 18:40

A szlovákiai hazafiassági törvény módosítását javasolja  a Híd, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), valamint a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt képviselőinek egy csoportja. "Az állami zászló, a himnusz szövege és az alkotmány bevezetője legyen ott minden iskolában, de ne minden tanteremben" - mondta újságíróknak Ondrej Dostál, a Híd párt képviselője, a módosítást kezdeményezők egyike.

A Robert Fico kormánya idején elfogadott, szeptember elsején életbe lépett törvénymódosítás szerint minden tanteremben ki kell függeszteni az állami jelképeket, s az iskolaévet a szlovák himnusz eljátszásával kell kezdeni, illetve befejezni.

A himnusz ellen a koalíciós képviselőknek nincs kifogásuk, de az állami jelképeket a tantermekben nem akarják. "Ez nem a hazafiasság kinyilvánítása, hanem annak megcsúfolása, ráadásul erőszakkal" - fejtette ki Dostál. Ugyancsak javasolják, hogy a hazafiasságra való kötelező nevelést vegyék ki az állami oktatási programokból. "Semmi kifogásunk ez ellen a nevelés ellen, de azt nem ilyen törvényben kell szabályozni" - fejtette ki Miroslav Beblavy, az SDKU képviselője.  • Hírek
  • Hírek