Afganisztán: tíz civilt ölt meg egy akna

2010.10.20. 19:57

Tíz civil, köztük több nő és gyermek vesztette életét szerdán Afganisztánban egy házilagosan készített akna robbanásában. A civileket szállító jármű a közép-ázsiai ország délnyugati, Nimrúz tartományában, a szomszédos Herát tartományba vezető úton futott a lázadók által telepített robbanószerkezetre. "Az Afganisztán ellenségei által telepített aknát nyilvánvalóan a fegyveres erőknek szánták" - mondta a nimrúzi rendőrfőnök, a tálib lázadókra utalva az "Afganisztán ellenségei" kifejezéssel.

A lázadók által előszeretettel alkalmazott, olcsó, könnyen elkészíthető és esetenként könnyen álcázható házilagos robbanószerkezetek követelik ma már a legtöbb áldozatot az országban harcoló nemzetközi erők katonái és az afgán civil lakosság soraiban. Október 10-én a délkeleti Paktia tartományban kilenc polgári személy, köztük asszonyok és gyermekek haltak meg a szerdaival azonos körülmények között.

Az ENSZ egyik jelentése szerint az idei év első felében több mint 1200 polgári személyt öltek meg Afganisztánban, azaz egynegyedével többet mint az előző év azonos időszakában. A világszervezet jelentése azt állítja, hogy a civil áldozatok háromnegyedéért a tálib lázadók felelősek, s csak 12 százalékuk halálát vagy sebesülését okozták az afgán és a szövetséges haderők műveletei.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport