Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Cameron eltiltotta miniszterét egy iszlám konferenciától

2010.10.24. 13:49
David Cameron brit miniszterelnök megtiltotta, hogy tory pártjának az elnöke, Warsi bárónő részt vegyen egy vasárnap Londonban tartandó jelentős iszlám értekezleten, éles vitát robbantva ki a koalíción belül arról, hogyan kezelje a kormány az iszlám szélsőségesség ügyét.

Warsi bárónő, a brit kabinet első női muzulmán minisztere nem lehet ott Európa legnagyobb szabású multikulturális összejövetelén, mivel David Cameron miniszterelnök megtiltotta neki - írta honlapján vasárnap a The Guardian című brit újság.

A londoni konferencia kinyilvánított célja a közösségek közötti viszony javítása, bírálói szerint viszont számos olyan felszólalója is lesz, aki helyesli az öngyilkos merényleteket, támogatja az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot, a homofóbiát és a terrorizmust.

A bárónő, aki befolyásos tagja a nemzetközi muzulmán közösségnek, úgy véli, hogy a szélsőségesekkel nyilvános eseményeken szembeszállni hatékonyabb eszköz a fundamentalizmus ellen, mint kitérni előlük.

Paul Goodman, az önkormányzatok és helyi közösségek egykori tory minisztere szerint a szervezők célja az, hogy a politikusok jelenlétét kihasználva erőt gyűjtsenek, befolyást és hitelt szerezzenek a brit muzulmánok körében, és a politikusoknak nem szabad belemenniük az ő játékukba.

Az arról szóló vita, mi lenne az szélsőségek elleni fellépés leghatékonyabb stratégiája, szakadáshoz is vezetett a koalíció liberális demokrata és konzervatív tagjai között. Míg Cameron megtiltotta a toryknak, hogy elmenjenek az Excel Centre-be, Nick Clegg, a liberális demokrata miniszterelnök-helyettes határozottan ellenezte az esemény politikusi bojkottját, egyetértve Warsi bárónővel abban, hogy a szélsőségesekkel nyilvánosan kell szembeszállni.

Végül kompromisszum született: Andrew Stunell, az önkormányzatok és helyi közösségek liberális demokrata minisztere elmegy és kemény beszédet mond a fundamentalizmust támogatók ellen. "Világossá fogja tenni, hogy a koalíciós kormány semmilyen formában sem tűri el a szélsőségességet, a gyűlöletet és az intoleranciát" - idézte a minisztérium szóvivőjét a The Guardian.