A szakadó esőben is tüntettek Franciaországban

2010.11.06. 16:17

Ismét több tízezren tiltakoztak szombaton Franciaországban a nyugdíjreform ellen, szeptember óta a nyolcadik alkalommal. Az egész országban szakadó eső ellenére ezúttal 241 városban kezdődtek utcai tüntetések, de a korábbiakhoz képest jelentősen csökkenő részvétellel.

Miután a nyugdíjkorhatár fokozatosan 62 évre emelését előíró törvényt a parlament októberben végleg elfogadta, a sztrájkok gyakorlatilag minden szektorban véget értek, csak alkalomszerűen szerveznek még a szakszervezetek közlekedésbénító akciókat.

A végszavazás óta a tüntetések is egyre inkább kifulladóban vannak: míg a szeptemberi tiltakozónapokon a rendőrség szerint egymillióan, a szakszervezetek szerint hárommillióan vonultak utcára, legutóbb, október 28-án a belügyminisztérium már csak 560 ezer, a szervezők pedig kétmillió résztvevőről adtak számot.

Megfigyelők szerint feltehetően a mostani a szakszervezetek utolsó közös és egységes megmozdulása. Vezetőik szombaton még együtt tiltakoztak a párizsi felvonulás élén, de nyilatkozataikból már egyértelműnek tűnik, máshogy képzelik el a tiltakozás folytatását, illetve befejezését. Egyedül Bernard Thibault, az egyik legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a CGT vezetője mondta azt egy szombati lapinterjúban, hogy a végsőkig folytatni szeretné a tiltakozást.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla