Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Megvan a lezuhant kubai gép fekete doboza

2010.11.06. 08:25

Megtalálták a Kubában helyi idő szerint csütörtökön lezuhant utasszállító repülőgép fekete dobozát. A  kubai kormány szerint  a repülési adatokat és a pilóták beszélgetéseit rögzítő dobozra egy nappal később találtak rá az ország középső részén Sancti Spíritus tartományban a Guasimal kisváros melletti katasztrófa helyszínének közelében.

A hatóságok azt remélik, hogy az adatok kiértékelése közelebb visz a szerencsétlenség okainak feltárásához.

Az AeroCaribbean légitársaság ATR 72-212 típusú repülőgépe - fedélzetén 68 személlyel, köztük 28 külföldivel - Santiago de Cubából Havannába tartott. A fedélzeten tartózkodók valamennyien életüket vesztették. A szerencsétlenségnek magyar áldozata nem volt.

A katasztrófa egy nehezen megközelíthető hegyi körzetben történt. Feltevések szerint a karibi térségben tomboló, Tomas névre keresztelt trópusi vihar szerepet játszhatott a gép lezuhanásában.

A mostani az egyik legsúlyosabb katasztrófa volt a kubai légiközlekedés történetében. Az eddigi legnagyobb baleset 1989-ben történt, amikor egy IL-62-es zuhant le röviddel a felszállás után, több mint 150 fővel a fedélzetén.