Auguszta
-3 °C
2 °C

Hollandiában iskolát, mecsetet, templomot gyújtottak fel

MTI
2004.11.11. 16:24
Egy iskolát felgyújtottak, két templomot megpróbáltak lángra lobbantani Hollandiában csütörtökre virradóra annak az erőszakhullámnak eredményeképpen, amely a szókimondásáról és az iszlámmal kapcsolatos ellentmondásokat kidomborító filmjeiről nevezetes Theo van Gogh filmrendező múlt keddi meggyilkolása után árasztotta el az országot. A filmrendező feltételezett gyilkosát, egy marokkói származású holland állampolgárt radikális iszlám körökkel hozták összefüggésbe.

Az iskolatűz a Hollandia déli részén fekvő Eindhovenben történt, ugyanabban a városban, ahol a hét elején egy muzulmán iskolát robbantottak fel - közölte a rendőrség. Az oktatási intézményt nagyrészt katolikus fiatalok látogatták. Rotterdam kikötővárosban két gyújtópalackot hajítottak ismeretlenek egy protestáns templomra. Az egyik az ablakot törte be, a másik azonban a járdán között ki. Csupán kisebb méretű károk keletkeztek.

A közép-hollandiai Utrechtben azt követően értesítették a rendőrséget, hogy tűz ütött ki egy kis templomban. Itt is az ablakot törték be, de a lángokat gyorsan megfékezték. Csütörtök délelőtt egy mecset homlokzatára festettek horogkereszteket az észak-hollandiai Groningenben. A dél-hollandiai Venrayben a rendőrség két, 20-23 éves személyt vett őrizetbe vett, mert egy mecsetet készültek felgyújtani.