Auguszta
-4 °C
2 °C

Elfogták az üzbegisztáni merényletsorozattal gyanúsított csoport vezetőit

MTI
2004.11.11. 17:04
A kazah belbiztonsági szolgálat őrizetbe vett az ország területén tizenhét terroristát, tizenhárom kazahot és négy üzbéget, akik feltehetőleg kapcsolatban álltak az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, és véres merényletek sorozatát követték el az év folyamán a szomszédos Üzbegisztánban.

Vlagyimir Bozsko, a nemzetbiztonsági szolgálat helyettes vezetője szerint ezzel "lefejezték" a Dzsamaát Mudzsahedin (Szent Harcosok Közössége) szervezet kazahsztáni csoportját, minthogy annak vezetői is horogra akadtak. A terroristák öngyilkos merényleteket készítettek elő több magas rangú üzbég tisztségviselő ellen. Az őrizetbe vettek között van négy kazah nő, aki öngyilkos merénylet elkövetésére kapott kiképzést. A hatóságok robbanószerkezetekhez előkészített anyagokat, lőszert és hamis útleveleket foglaltak le a csoport tagjaitól - közölte Bozsko.

Ez év márciusa és júliusa között több mint ötven ember halálát okozták az üzbegisztáni Taskent és Buhara térségében a rendőrőrsök, külföldi diplomáciai képviseletek és piacterek ellen elkövetett merényletek. A támadások célpontjai között volt az amerikai és az izraeli nagykövetség, valamint az üzbég főügyész hivatala is.