Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Folytatódtak a zavargások Tunéziában

2011.01.13. 17:04 Módosítva: 2011.01.13. 21:12

Tunéziában tovább tartanak a heves tiltakozó megmozdulások, és már a fővárosban is van halálos áldozata a tüntetők és a rendőrök közti összecsapásnak. Tunisz központjából lövések hallatszottak és füst szállt fel a házak közül a város üzleti negyedében, a központi bank és a belügyminisztérium környékén.

Szidi Búzid városban, ahol három hete az utcai megmozdulások elkezdődtek, hét-tízezer ember vonult az utcára. A tüntetők már nemcsak munkalehetőséget, hanem szólásszabadságot, gyülekezési szabadságot és más szabadságjogokat is követelnek.

Az este nyolctól reggel hatig tartó kijárási tilalom ellenére éjszaka több tüntetés is volt a fővárosban, és ezek egyikén a rendőrök agyonlőttek egy 25 éves férfit. A kormány összesen 23 halottról beszél, de emberi jogi szervezetek szerint legalább 40 embert megöltek.

Délután az európai turisták által kedvelt Hammámet tengerparti üdülővárosra is átterjedt a zavargás, a tüntetők törtek-zúztak, de sérülésekről nem érkezett jelentés. A köztársasági elnök egyik közeli emberének a rezidenciáját teljesen kifosztották, és a falára felírták: Halál ben Alira (az elnökre). Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a sok áldozat  "eltúlzott intézkedések következménye". A főbiztos egyebek között mesterlövészek bevetésére utalt.