Pozsony vesztésre áll a kettős állampolgárság ügyében

2011.02.19. 12:34

Sokat kell még várni arra, amíg megszületik a kettős állampolgárságot szabályozó szlovák-magyar szerződés - véli szombati kommentárjában a Sme című szlovák liberális napilap.

Megállapítását Milan Jezovica és Németh Zsolt külügyi államtitkárok nyilatkozataira alapozza, amelyet a csütörtöki szlovák-magyar külügyi és Európa-ügyi vegyes bizottság ülése után tettek Párkányban.

Az újság szerint Jezovica azt mondta: Pozsony azután módosítja állampolgársági törvényét, miután Magyarország véleményezi a szlovák tervezetet. Németh Zsolt szerint viszont Budapest csak azután fog foglalkozni a szerződéstervezettel, miután Pozsony véglegesíti saját állampolgársági törvényét.

"Szuper. És nehogy valamelyik fél esetleg az idő nyomása alá kerüljön, megállapodtak, hogy a bizottság következő ülésére októberben kerül sor" - jegyzi meg Peter Morvay, a szerző.

Szerinte Milan Jezovica és Németh Zsolt ugyan államtitkárok, de tárcájuknak ők a "nem hivatalos" vezetői, ezért nekik van a legnagyobb esélyük "valamiben megegyezni".

Formálisan minkét politikus felett ott áll még a miniszter, de Mikulás Dzurindának pártelnöksége és a belpolitikai játékok miatt nincs sok ideje a miniszterségre, míg Martonyi János a szerző szerint inkább "kirakati figura" a Fideszben, semmint döntési tényező.

"Ha Jezovica és Németh nem érzik szükségét a további tárgyalásoknak, az világos jelzés arra, hogy a felek nem nagyon számolnak a megállapodás lehetőségével" - szögezi le a szerző.

Diplomácia szempontjából most Szlovákia van jobb helyzetben, mert egy nemzetközi szokásoknak megfelelő kétoldalú szerződéstervezetet terjesztett elő. "Magyarország szintén tárgyalási készségét hangoztatja, de ugyanakkor semmit sem akar a törvényen változtatni, s ezzel azt adja tudtára másoknak, hogy nincs miről tárgyalni. Ezt a különbséget más országok eléggé jól látják" - mutat rá Morvay.

"Politikailag viszont egyértelműen a mai szlovák kormány áll vesztésre, és nem csak azért, mert megígérte a Fico-törvény módosítását. Elsősorban azért, mert a törvény következtében ma elsősorban az etnikai szlovákok veszítik el állampolgárságukat. S miután ők különféle nyugati államok állampolgárai is, Pozsonyt bírósági perek fenyegetik, illetve konfliktusok az érintett államokkal" - zárja kommentárját a Sme.  • Tippek
  • Hírek