Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Őrizetbe vettek öt embert egy brit atomerőműnél

2011.05.03. 15:11

A brit rendőrség őrizetbe vett öt férfit a sellafieldi nukleáris létesítmény közelében a terrorizmusellenes törvény alapján, jelentették be a brit hatóságok. A huszas éveikben járó férfiak Londonban laknak, állítólag bangladesi származásúak, autójukkal hétfőn jártak az erőmű közelében. Kedden Manchesterbe szállították őket kihallgatásra.

David Cameron brit kormányfő figyelmeztett, hogy az al-Kaida-vezér, Oszama bin Laden halála után Nagy-Britanniának különösen ébernek kell lennie a terrorizmusellenes küzdelemben. A rendőrség nem tud arról, hogy bármi összefüggés lett volna bin Laden halála és az őrizetbe vételek között. Nem erősítették meg azokat a híreket sem, miszerint a férfiak az erőművet filmezték volna.

A rendőrség annak a törvénynek az értelmében jár el, amely alapján a terrorista bűntett gyanúja miatt elfogott személyeket 48 órán át tarthatják fogságban vádemelés nélkül. Sellafield Európa egyik legnagyobb nukleáris létesítménye, ahol többek között újra feldolgozzák a nukleáris hulladékokat. Az al-Kaida 2005-ben Londonban öngyilkos merényletet követett el, az autóbuszok és metrók utasai közül 52-en haltak meg.