Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Őrizetbe vettek öt embert egy brit atomerőműnél

2011.05.03. 15:11

A brit rendőrség őrizetbe vett öt férfit a sellafieldi nukleáris létesítmény közelében a terrorizmusellenes törvény alapján, jelentették be a brit hatóságok. A huszas éveikben járó férfiak Londonban laknak, állítólag bangladesi származásúak, autójukkal hétfőn jártak az erőmű közelében. Kedden Manchesterbe szállították őket kihallgatásra.

David Cameron brit kormányfő figyelmeztett, hogy az al-Kaida-vezér, Oszama bin Laden halála után Nagy-Britanniának különösen ébernek kell lennie a terrorizmusellenes küzdelemben. A rendőrség nem tud arról, hogy bármi összefüggés lett volna bin Laden halála és az őrizetbe vételek között. Nem erősítették meg azokat a híreket sem, miszerint a férfiak az erőművet filmezték volna.

A rendőrség annak a törvénynek az értelmében jár el, amely alapján a terrorista bűntett gyanúja miatt elfogott személyeket 48 órán át tarthatják fogságban vádemelés nélkül. Sellafield Európa egyik legnagyobb nukleáris létesítménye, ahol többek között újra feldolgozzák a nukleáris hulladékokat. Az al-Kaida 2005-ben Londonban öngyilkos merényletet követett el, az autóbuszok és metrók utasai közül 52-en haltak meg.