Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Már harminc áldozata van a hasmenésjárványnak

2011.06.09. 19:32

Hivatalos adatok szerint már harminc halálos áldozatot követelt a németországi hasmenésjárvány. A Robert Koch országos járványügyi intézet szerint a megbetegedettek közül több mint hétszázan vannak életveszélyben. Esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

A hatóságok mindennek ellenére azt állítják, hogy a különleges kólibaktérium okozta fertőzés elérte tetőpontját, az elmúlt 24 órában ugyanis kevesebb új megbetegedés történt. Ugyanakkor továbbra is maximális elővigyázatosságra intettek, hangsúlyozva, hogy továbbra sem ajánlatos a járvány terjedéséért gyanúsnak tartott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta, valamint a növényi csíra fogyasztása.

Az illetékesek még mindig nem tudják biztosan, hogyan terjedhet a különleges mutációjú és rendkívül agresszívnak tartott bélbaktérium. Az eddigi erőfeszítések - a konkrét bizonyítékokat hiányoló feltevések ellenére - mostanáig semmi eredménnyel nem jártak. Az előző nap egy magdeburgi szeméttárolóban felfedezett, EHEC-baktériummal fertőzött uborkamaradék a jelek szerint nem vitte előre a nyomozást.

A hatóságok csütörtökön egy újabb szálba kapaszkodtak. Ezúttal azt derítették ki, hogy egy göttingeni családi ünnepség mintegy 70 résztvevője közül legkevesebb öten betegedtek meg a fertőzésben. Az ünnepi menüt Kasselből rendelték, úgyhogy az illetékesek most Kasselben kutatnak.

A Berlinben tartózkodó spanyol Európa-ügyi miniszter bejelentette, hogy a kialakult viszály ellenére Spanyolország lemond a Németországgal szembeni kártérítési eljárás kezdeményezéséről. Madrid korábban élesen tiltakozott, amiért a német hatóságok minden alap nélkül gyanúsították meg lehetséges fertőzésforrásként az importált spanyol uborkát. A miniszter ugyanakkor közölte: az esetleges magánpanaszokra a kormánynak nincs befolyása.

ÁNTSZ: Nem kell aggódni a szlovák eset miatt

Bár a legfrissebb híradások már szlovákiai esetről is beszámolnak, továbbra sincs ok aggodalomra, mivel a hasmenéses járvány nem földrajzi közelséggel terjed, tájékoztatott Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Mint írták, már a járvány bejelentése óta fennáll a lehetőség, hogy a betegséget Magyarországra is behurcolják. Ezért megerősített járványügyi és laboratóriumi felügyelet biztosítja az ilyen esetek korai felderítését. A járvány továbbra sem terjed az ország felé abban az értelemben, hogy "Magyarországhoz egyre közelítene a fertőző forrás vagy a terjesztő élelmiszer" - írta az ÁNTSZ.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek