Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Afrika nem fogja el Kadhafit

2011.07.02. 07:19

Az Afrikai Unió nem tesz eleget a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen kiadott elfogatóparancsának. A szervezet pénteken zárult 17. csúcsértekezletének a résztvevői határozatukban jelezték, hogy az AU tagállamai nem működnek együtt a hágai testülettel.

Szerintük a Kadhafi, valamint egyik fia és a líbiai titkosszolgálat főnöke ellen kiadott elfogatóparancs nem segíti elő a líbiai válság felszámolását, hanem csak tovább bonyolítja a helyzetet, amelynek politikai és tárgyalásos rendezését javasolták a csúcs résztvevői. A csúcsot záró sajtóértekezleten Jean Ping, az AU bizottságának gaboni elnöke méltatlankodva állapította meg, hogy a büntetőbíróság csak afrikaiak fölött ítélkezik, máshol - Afganisztánban, Pakisztánban, Gázában, Csecsenföldön, vagy éppen Srí Lankán nem.

Az AU csúcsértekezletén emellett arról is döntöttek, hogy a pénteken elfogadott keretszerződésük alapján Kadhafit nem vonják be a válság rendezését célzó tárgyalásokba. Az erről a kérdésről tartott hosszúra nyúlt vita a háttérbe szorította az AU-csúcsértekezlet napirendjén szereplő már témakörök megtárgyalását.  • Vennék
  • Hírek