Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Behívatták az amerikai külügyminisztériumba a szíriai nagykövetet

2011.07.09. 08:10

Behívatták a szíriai nagykövetet az amerikai külügyminisztériumba. A külügyi tárca pénteken közölte, hogy Imád Musztafa nagykövetet annak nyomán kérették be, hogy kiderült, Szíria washingtoni diplomatái filmfelvételeket készítettek a szíriai elnyomás ellen tartott békés amerikai tüntetések résztvevőiről.

Az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy baja eshet a tüntetők Szíriában élő hozzátartozóinak. A szerdán tartott megbeszélésen Eric Boswell, a külügyminisztérium diplomáciai biztonságért felelős államtitkár-helyettese az Egyesült Államok nyugtalanságának adott hangot a filmfelvételek készítése miatt. "Az amerikai kormány nagyon komolyan veszi azokat az információkat, amelyek szerint bármelyik külföldi kormány megpróbálja megfélemlíteni amerikai földön a szólásszabadság alkotmányos jogát gyakorló személyeket" - szögezte le a washingtoni külügyminisztérium pénteken kiadott közleményében.

Az Egyesült Államok és Szíria kapcsolatai egyre jobban romlanak azóta, hogy a szíriai rendszer erő alkalmazásával próbálja vérbe fojtani a kormányellenes tüntetéseket. Az amerikai kormányzat pénteken ugyancsak nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy Damaszkuszban bírálták Robert Ford amerikai nagykövet Hama városban tett látogatását.