Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

A külügyminiszter is lemondott Cipruson

2011.07.18. 18:42

A kényes politikai helyzetre hivatkozva lemondott a ciprusi külügyminiszter, aki a kormány második távozó tagja azóta, hogy a múlt héten egy ciprusi kikötőben felrobbant egy óriási lőporszállítmány.

Markosz Kiprianu tanúvallomást tett a parlamentben, majd bejelentette, hogy benyújtja lemondását. Nem azért döntött így, mert felelősnek érezné magát, hanem a kényes politikai helyzet miatt – mondta.

A tizenhárom halálos áldozatot követelő, és súlyos károkat okozó robbanás okát sok ciprusi a kormány hanyagságában keresi, és rendszeresen ezrek tüntetnek Dimítrisz Hrisztofiasz köztársasági elnök lemondását követelve. Az ügy eddig a védelmi miniszternek került a posztjába.

A sajtó olyan dokumentumokat tárt fel, amelyek szerint a kormány legalább öt tagja tudatában volt a robbanásveszélynek. A lőport tartalmazó 98 konténert 2009 óta a szabad ég alatt, a napon tárolták, a legnagyobb ciprusi erőmű közelében, amely most hónapokra működésképtelenné vált.

Az országban napi kétszer két órára forgó rendszerben kikapcsolják az áramot, és a légkondicionálók használatának korlátozására kérték a lakosságot, miközben a hőmérséklet 35-40 fok között mozog.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft