Benedek
-5 °C
5 °C

Lemondott az olasz igazságügyi miniszter

2011.07.27. 21:26

Lemondott a kormányban betöltött posztjáról Angelino Alfano olasz igazságügyi miniszter, akit Silvio Berlusconi miniszterelnök többször is a lehetséges utódjaként emlegetett.

A köztársasági elnök elfogadta Alfano lemondását és Nitto Francesco Palma kinevezését a helyére. Palma korábban ügyészként tevékenykedett, legutóbb pedig a belügyminisztériumban volt államtitkár.

A negyvenéves Alfano azzal indokolta a döntését, hogy a minisztersége összeférhetetlen a Szabadság Népe (PdL) párt főtitkári tisztségével. E posztra július elsején választották meg azzal a feladattal, hogy szervezze újjá a májusi helyhatósági választásokon súlyos veszteségeket elkönyvelő pártot.

Miniszterként Alfanót az a vád érte, hogy olyan igazságügyi reformot vezetett be, amelyet Berlusconi személyére szabott azzal a céllal, hogy a kormányfő ki tudjon bújni a felelősségre vonás alól a korrupciógyanús ügyeiben. A miniszterelnök már eldöntötte, hogy nem indul a 2013-as választásokon, és többször is fölvetette, hogy a párt Alfanót jelölje helyette a posztra.