Mátyás
-6 °C
1 °C

Iszlamisták duzzasztották fel az egyiptomi tömeget

2011.07.29. 20:39

Iszlamista erőfitogtatás jellemezte a kairói Tahrir téren tartott pénteki tüntetést. Az ország alapos átalakítását követelő tüntetéseken az elmúlt hetekben nem vettek részt szervezetten az iszlamista csoportosulások, például a legbefolyásosabb Muzulmán Testvériség, valamint a nála jóval türelmetlenebb szalafisták. Csatlakozásuk jelentősen megnövelte a résztvevők számát, így a megmozdulás a legnagyobbak közé tartozott a Mubarak-rendszer bukása óta.

A több tízezer fős tömeg a békés megújulást szorgalmazó szokásos jelszavak helyett "isten törvényének" azaz a saríának a bevezetését követelte annak ellenére, hogy egy korábbi megállapodás szerint a tüntetés során kerülni fogják a népmozgalmat megosztó témákat. "A nép a saría alkalmazását akarja... Nincs más isten, mint Allah... Egyiptom muzulmán ország, nem amerikai tartomány... Az iszlám törvényei az alkotmány fölött állnak" - hirdették felirataikon.

A megújulás laikus hívei most azt tartják az egyik fontos feladatnak, hogy előre kijelöljék a választások után elfogadandó új alkotmány alapvető irányelveit. Attól tartanak ugyanis, hogy a parlamentben túlsúlyba kerül az iszlamista befolyás. Tervükkel egyetért az országot kormányzó katonai tanács is. Az iszlamista pártok viszont azt mondják, hogy semmi sem korlátozhatja az új parlamentet az új alkotmány előkészítésében.