Irak veszélyesebb, mint egy éve

2011.07.30. 11:09

A gyakori pokolgépes merényletek, gyilkosságok és a síita milíciák akcióinak kiújulása miatt Irak ma veszélyesebb hely, mint amilyen egy évvel ezelőtt volt, ezt állítja egy amerikai illetékes a washingtoni kormányzatnak és a kongresszusnak benyújtott, szombaton nyilvánosságra hozott jelentésében.

Stuart W. Bowen, az iraki újjáépítést felügyelő amerikai megbízott 172 oldalas anyagában a "bizonytalanságok nyaraként" jellemzi a mostani időszakot, arra utalva: továbbra sem világos, hogy az év végi csapatkivonási határidő után maradnak-e mégis amerikai katonai alakulatok az országban.

A jelentés emlékeztet, hogy júniusban 15 amerikai katona halt meg Irakban, s így az elmúlt két évben itt ez volt a legvéresebb hónap az amerikai haderő számára. Szinte mindegyikük halála a síita milíciák számlájára írható. A dokumentum szól arról is, hogy nőtt a rakétagránátos támadások száma a legfontosabb kormányintézményeknek helyt adó, szigorúan védett övezet ellen, s hogy szinte mindennaposak a különböző iraki politikai vezetők, bírák, illetve a biztonsági erők tagjai elleni merényletkísérletek.

A dokumentum szerint különösen instabil a helyzet az északkelet-iraki Dijala tartományban, gyakoriak a sok halottat követelő pokolgépes akciók. Bowen egyébként bírálja az amerikai hadvezetést, amely szerinte tévesen értékeli a helyzetet, az instabilitást. Ennek bizonyítékaként idéz egy májusi katonai közleményt, amelyben az amerikai illetékesek "nagyon-nagyon pozitív" biztonsági trendekről beszéltek. Bowen viszont úgy látja, hogy az iraki nemzetbiztonság "nagyon törékeny", a jelenlegi helyzet a 2007-essel hasonlítható össze, amikor Irak a polgárháború szélére sodródott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport