Valér
4 °C
8 °C

Állítólag puccs készült Nigerben

2011.08.03. 06:23 Módosítva: 2011-08-03 09:33:10
Mahamadou Issoufou
Mahamadou Issoufou

Őrizetbe vettek tíz embert a nyugat-afrikai Nigerben, mert a múlt hónapban államcsínyre készültek – jelentette be Mahamadou Issoufou elnök.

Issoufou a nigeri rádióban és televízióban közvetített beszédében hozta nyilvánosságra a feltételezett puccsisták elfogását.

Az államfő elmondta, hogy tíz embert őrizetbe vettek a július 12-re tervezett államcsínnyel összefüggésben, egy személy pedig még szökésben van.

A nigeri hatóságok most először erősítették meg hivatalosan a puccskísérlet tényét, amelyről július végén egy biztonsági tisztségviselő nagy vonalakban már beszámolt. Az akkori tájékoztatás szerint több katonát, köztük két tisztet tartóztattak le, mert államcsínyre készültek a kormány megdöntésére és Issoufou elnök meggyilkolására.

Issoufou márciusban demokratikus választás révén került az államfői lisztségbe. A szavazást a Salou Djibo tábornok vezette katonai kormányzat szervezte. Djibo 2010 februárjában távolította el a hatalomból a korábbi nigeri elnököt, Mamadou Tandját tízéves országlása után.