Ágnes
2 °C
11 °C

Újra tízezrek tüntettek Izraelben a drágaság miatt

2011.08.13. 22:41

Több tízezren tüntettek szombat este Izraelben a magas megélhetési költségek miatt. Már negyedik hete tartanak a tiltakozó megmozdulások. Míg egy hete Tel-Avivban 250 ezren vonultak utcára, ezúttal az onnan északra fekvő kikötővárosban, Haifában tüntettek a legtöbben, nagyjából 30 ezren. Összesen még egyszer ugyanennyien tüntettek Beér-Sebában, Askelónban, Eilatban és más városokban, jelentette az Ynet izraeli hírportál.

Most először arabok lakta településeken is voltak tüntetések. A szervezők bevallott célja, hogy kiszélesesítsék a tiltakozó akciót. Azt szeretnék, hogy országszerte legyenek tüntetések, és azokon az összes társadalmi csoport részt vegyen. Eddig jórészt a középosztály és a diákok képviseltették magukat a megmozdulásokon. "Szociális igazságosságot, gondviselő államot akarunk" – skandálták a tiltakozók, és Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányát hibáztatták a kialakult helyzetért.

A tüntetések négy hete a lakásbérleti díjak elleni tiltakozással kezdődtek Izraelben, de azóta a lista kibővült; tiltakoznak a magas élelmiszer- és üzemanyagárak miatt, követelik az egészségügyi ellátás, az oktatási rendszer javítását és az adók csökkentését. Felmérések szerint az izraeliek 88 százaléka egyetért a tiltakozások céljával, és 53 százalékuk azt mondta, hajlandó részt venni a tüntetéseken.

Benjámin Netanjahu megbízott egy ad hoc bizottságot, hogy foglalkozzon a tüntetők követeléseivel. A tiltakozók eddig elutasították a kormány minden reformjavaslatát, és szeptember 3-ra 50 izraeli városra kiterjedő, egymilliós tüntetést hirdettek.