Öt órát kaptak az erőmű környékén lakók

2011.08.26. 11:49 Módosítva: 2011.08.26. 11:49

A márciusi japán atombaleset óta első ízben hazatérhettek a fukusimai atomerőmű három kilométeres körzetéből kitelepített lakók.

Százötven futabai lakosnak engedélyezték, hogy sugárzástól védő öltözetben felkeresse otthonát. Szervezetten, buszokkal szállították őket oda, és öt órájuk volt arra, hogy összeszedjék legszükségesebb holmijukat, esetleg felkeressék rokonaik sírját. Ez idő alatt az őket ért sugárzás nem haladja meg az engedélyezett egészségügyi határértéket.

A japán hatóságok húsz kilométeres tilalmi övezetet jelöltek ki a március 11-i földrengésben és szökőárban megrongálódott Fukusima 1. atomerőmű körül. Május óta a hatóságok többször engedélyezték az övezetből kitelepített lakosoknak, hogy szervezetten felkeressék otthonaikat, de a három kilométeres sávba eddig még senki se tehette be a lábát. Pénz- vagy akár börtönbüntetéssel sújtható az, aki ezt mégis megteszi.

A kormány januárban dönt arról, hogy feloldja-e a húsz kilométeres sávra vonatkozó tilalmat. Addig teljesen megszüntetnék az atomerőműből a radioaktív szivárgást, és sugármentesítenék a körzetet. Az övezet egyes területein azonban oly magas a radioaktivitás, hogy oda még sokáig, akár évtizedekig senki se léphet be.  • Hírek
  • Hírek