Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Rakétákkal támadták a jemeni tüntetőket

2011.09.20. 07:31

Rakéták csapódtak a tüntetők egyik táborába kedden a jemeni fővárosban, szemtanúk szerint legkevesebb két ember életét vesztette. Legalább három rakéta csapódott be a szanaai "Változások terén" táborozó tüntetők között, miután befejeződtek a reggeli imák. Egy tábori kórház vezetője azt mondta, hogy két halottja és öt sebesültje van a rakétatámadásoknak.

A fővárosban a reggeli órákban is heves ágyúzás és géppuskatűz hallatszott, ami arra utal, hogy súlyosbodik a helyzet. Vasárnap és hétfőn legalább 56 ember vesztette életét a biztonsági erők és Ali Abdalláh Száleh lemondását nyolcadik hónapja követelő tüntetők közötti harcokban.

Az összecsapások néhány órányi nyugalom után kedden a kora reggeli órákban újultak ki a biztonsági erők és  a felkelőkhöz márciusban átállt Ali Mohszen al-Ahmár tábornokhoz hű katonák között, akiket a főváros déli része felől, ahol a Köztársasági Gárda egységei állomásoznak, ért tüzérségi támadás. Egy szemtanú, aki közel volt a tüntetők táborához, azt közölte, hogy a gárda katonái egy közeli hegyről tüzeltek a tábornok embereire, és néhány eltévedt lövedék csapódott be a táborban. Az elitegységnek számító gárda parancsnoka Száleh elnök idősebbik fia. A Reuters helyszíni jelentése szerint a tüntetőkre orvlövészek is tüzet nyitottak háztetőkről.

Eddig a kormány nem fűzött megjegyzést az eseményekhez. Hétfőn hivatalosan azt állították, hogy kormánykatonák nem vettek célba felkelőket, és az ellenzéket vádolták meg az ellenségeskedések kirobbantásával.