Emma
9 °C
26 °C

Betiltották a cigarettaautomatákat Angliában

2011.10.02. 15:33

Betiltották a cigarettát kínáló automatákat Angliában, a hatóságok akár 2500 fontos büntetést is kiszabhatnak, ha valaki továbbra is ilyen készülékeket üzemeltet. Az automaták betiltásáról szóló jogszabály szombaton lépett életbe, de Nagy-Britannia többi országrészében, így Walesben, Skóciában és Észak-Írországban - még - nincs hatályban.

A londoni egészségügyi minisztérium mindenekelőtt a fiatalokat akarja védeni az intézkedéssel. "Lényegében minden dohányos már 18. születésnapja előtt rászokott" - érvelt a kormány. Angliában becslések szerint évente 35 millió cigarettához jutottak hozzá automatákból a fiatalok, noha törvény tiltja, hogy dohányterméket vehessenek.

Egészségvédő szervezetek üdvözölték a kormány lépését, a vendéglátósok viszont az üzletükbe való beavatkozásként tekintenek rá. Szerintük a pubokban meghirdetett dohányzási tilalom is súlyos gondokat okozott nekik. A kormány tervei szerint az automaták betiltása csak az első lépés, a jövőben betiltanák az üzletekben elhelyezett dohányhirdetéseket is.