József, Bánk
-6 °C
0 °C

A szíriai határnál gyakorlatozik a török hadsereg

2011.10.05. 11:00

Hadgyakorlatot kezd a török hadsereg az ország déli részén fekvő, Szíriával határos Hatay tartományban - közölte szerdán a vezérkar. A tájékoztatás szerint a területen több mint hétezren kerestek menedéket a szíriai kormányellenes megmozdulásokat követő megtorlások miatt. A mozgósítási gyakorlat október 13-ig tart Iskenderun település körzetében. A manőverek egybeesnek  Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök látogatásával, amely során a tartománybeli menekülttáborokat keresi fel.

Az évente különböző helyszíneken megszervezett  hadgyakorlatban egy gépesített gyalogsági dandár és mintegy 800 tartalékos vesz részt. Törökország és Szíria közötti, korábban szívélyes kapcsolat jelentősen megromlott a Bassár el-Aszad szíriai államfő ellen kirobbant felkelés óta. A török kormányfő határozottan elítélte a szíriai rendszer megtorló műveleteit. Erdogan - mielőtt bejelentette volna a szakítást a damaszkuszi rendszerrel - többször is a demokratikus reformok szükségességét hangoztatta.

A török miniszterelnök legutóbb dél-afrikai látogatásán, kedden ítélte el a szíriai megtorlásokat, amelyeknek az ENSZ adatai szerint már 2700 halálos áldozata van.