Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Több ezer rab éhségsztrájkol Kaliforniában

2011.10.05. 11:01

Több ezer rab éhségsztrájkol kilenc napja Kalifornia állami börtöneiben; az elítéltek a fogva tartás embertelen körülményei miatt tiltakoznak - közölte helyi idő szerint kedden egy jogvédő szervezet.

A tiltakozás nyolc börtönre terjedt ki, és több mint négyezren vettek részt benne a hivatalos adatok szerint. Jogvédők állítják, összesen 12 ezer rab utasította el az ételt. Kedden négy börtönben még összesen csaknem 1200 elítélt folytatta a tiltakozást.

Az éhségsztrájk a Kalifornia északi részén lévő Pelican Bay állami börtönben júliusban kezdődött tiltakozásból nőtt ki. Az elítéltek akkor öt követeléssel álltak elő: szüntessék meg a csoportos büntetéseket - azt a gyakorlatot, hogy a magánzárkából ki lehet kerülni a többi bandatag feladásával -, a hosszú időtartamú magánzárka-büntetéseket, javítsanak a rabok étkeztetésének színvonalán, és adjanak több engedményt azoknak a raboknak, akiket határozatlan időre zártak külön.

A Pelican Bay börtönben július végén véget ért a sztrájk, miután az intézmény vezetése megígérte, hogy engedményeket tesz. Szeptember 26-án azonban újraindult a tiltakozó akció, mert a rabok úgy látták, nem teljesültek a követeléseik.