Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Izrael lezárja a ciszjordániai határátkelőket a jóm kippur idejére

2011.10.07. 01:08

Izrael biztonsági megfontolásokból lezárta a ciszjordániai átkelőket a jóm kippúr, az engesztelés ünnepének idejére  - áll az izraeli hadsereg közleményében. Az intézkedés péntek nulla órától az ünnep végéig, a szombati naplementéig tart.

A határon csak azok mehetnek át, akiknek orvosi ellátásra van szükségük.

Izrael az utóbbi években az engesztelés ünnepén mindig lezárta a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területekre vezető 
átkelőket, attól tartva, hogy palesztin szélsőségesek az ünnep eseményeit arra használhatják fel, hogy Izrael területén kövessenek el támadásokat.

Mi is az a jóm kippur?

A zsidó vallás legfontosabb, legszentebb és legnagyobb ünnepe, a jóm kippúr, az engesztelés ünnepe, népies nevén a hosszú nap.  Az engesztelés napja elnevezés arra utal, hogy a Mindenható megbocsátotta Izrael fiainak az aranyborjú imádásának bűnét. Ilyenkor érvényesek a  szokásos munkatilalmak, továbbá tilos enni, inni, tisztálkodni (az egészségügyit kivéve), piperecikkeket és bőrből készült lábbelit használni, valamint házaséletet élni; a munkaszünetet a test szellemi részének kell szentelni.

Az ünnep idején szünetel a közlekedés, a rádiók és a televíziók nem sugároznak műsorokat.