Zita, Mariann
8 °C
21 °C

A gyászoló tömegbe lőttek Szíriában

2011.10.08. 14:26

A tömegbe lőttek a szíriai biztonsági erők tagjai szombaton egy előző nap megölt kurd ellenzéki vezető temetésén, Kamisli városban. Legalább egy embert megöltek, több másikat pedig megsebesítettek - közölték jogvédő aktivisták.

Az Európai Unió külpolitikai főképviselője élesen elítélte Mesál Tamo meggyilkolását. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet úgy értesült, hogy a Bassár el-Aszad elnökkel szemben álló kurd vezetőt saját otthonában lőtte agyon négy fegyveres. Az álarcos támadók berontottak a házba, tüzet nyitottak Tamóra és fiára, valamint egy ott tartózkodó kurd politikusra. Utóbbi kettő sebesülésekkel, de túlélte a támadást.

Az OSDH és egy másik jogvédő szervezet, a Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) szerint Tamo szombati temetésén legalább 50 ezren vettek részt, és az esemény rendszerellenes tüntetéssé változott át. Ezután lőttek a tömegbe a biztonsági erők tagjai.

Az EU külpolitikai főképviselője, Catherine Ashton nevében kiadott közlemény szerint a kurd ellenzéki vezető megölése "már a sokadik célzott gyilkosság Szíriában, és ez teljesen elfogadhatatlan". "E rémisztő bűncselekmények miatt az EU-t egyre jobban aggasztja a szíriai helyzet. Az elkövetőknek és cinkostársaiknak felelniük kell tetteikért" - szögezi le Ashton közleményében.

Az 53 éves Mesál Tamo tevékenyen segítette az ellenzéket egységfrontba tömörítő Szíriai Nemzeti Tanácsba létrehozását. Elutasította a damaszkuszi hatóságoknak a kurd pártok felé tett javaslatát, miszerint kezdjenek párbeszédet a március közepén kirobbant belpolitikai válság megoldásának érdekében.

Tamo alapította és irányította a Jövő áramlata nevű kurd liberális pártot, amely Szíria szerves részének tekinti a kurdokat. 2000 tavaszán, amikor Bassár el-Aszad apja örökébe lépett sokan, különösen emberjogi aktivisták, azt remélték, hogy Szíriában kedvező változások mennek végbe, megindul a liberalizálódás folyamata.

A damaszkuszi tavasz néven ismert féléves időszak alatt intenzív politikai és társadalmi viták indultak meg, amelyekben fontos szerepet játszott Mesál Tamo is. Az olvadás időszakának a biztonsági erők 2001 februárjában vetettek véget: befagyasztották az értelmiségi, politikai és kulturális fórumok tevékenységét, majd üldözni kezdték és bebörtönözték az emberjogi aktivistákat. Tamo maga is nemrégiben szabadult börtönből három és fél évi fogság után.